Sper ca Mosul v-a pus sub brad exact ce va doreati si chiar ceva in plus. Sa aveti sarbatori fericite, sa va bucurati de vacanta, sa mancati si sa beti pana va saturati si sa fiti fericiti! Un Craciun fericit si un An Nou si mai fericit!

In zilele noastre se ridica din ce in ce mai des problema incalzirii globale, a topirii calotelor glaciare si cum ca vom muri. Eu nu incerc sa neg aceasta problema a omenirii, vreau doar sa clarific un pic lucrurile. Cand ne gandim la cauzele acestei crize globale prin care se pare ca trecem primul lucru la care ne gandim e masina, autoturismul, motocicleta, autobuzul, autocarul, betoniera, etc. Si povestea acestei gandiri este urmatoarea: intr-o frumoasa zi de toamna, o zi superba si calduroasa de toamna, genul de zi in care pasarile canta si copacii isi doresc cu adevarat sa infloreasca a doua oara, un „ecomentalist”(asa cum le spun eu) s-a gandit ca afara e cam cu vreo 2 grade mai cald decat media ultimilor 100 de ani. Si s-a uitat de jur imprejur, s-a mai plimbat, s-a mai uitat, a mai notat ceva(sunt genul de oameni care folosesc forta statisticilor ca sa-i convinga pe ceilalti) si a zis asa:”Ce folosesc mereu oamenii si scoate un fel de gaz tot timpul? Ce folosesc oamenii ca sa-si vada rudele bolnave si prietenii? Ce folosesc oamenii ca se se salveze unii pe altii din situatii de criza? O,da! Masina!”.

In manualul meu de geografie, cu date mai vechi decat Stalin, se sustine ca masina este de vina pentru 90% din poluare. Dar mai de curand, am auzit o statistica care pare ceva mai apropiata de realitate si cum ca masinile ar fi de vina de doar 11% din poluare! O usoara exagerare in manual sau o incercare de intiparire in mintile unor adulti tineri si impresionabili a unui vinovat mai aprope de ei? Nu am vazut pana acum niciun „ecomentalist” care sa ne zica sa ne uitam si la avioanele cu reactie, care, din cate stiu eu, nu respecta nicio norma de poluare si nu folosesc catalizatoare. Macar masinile isi reduc emisiile cu fiecare model nou care apare. Nimeni nu a indreptat vreodata degetul spre locomotiva diesel sau spre vapoarele transatlantice. Nimeni nu a spus niciodata ca omul e de vina pentru doar 3% din poluarea totala, restul procentelor fiind ocupate de vulcani care erup, eliberari naturale de gaze din sol sau gaze eliberate de animale. O vaca elimina 500 litri de vanturi pe zi, gaze care contin metan, un gaz care este cu 23% mai nenorocit decat monoxidul de carbon, favoritul „ecomentalistilor”. Eu nu incerc sa va schimb parerea despre acest fenomen, incerc doar sa va deschid mintile si sa verificati de doua ori o statistica inainte de a va forma opinia.

Postări mai noi Postări mai vechi Pagina de pornire